PALAU DE LA MÚSICA CATALANA

TEMPORADA IBERCAMERA

16.02.2011

 

Mozart: Eine Kleine Nachtmusik Kv 525.

Concert per a piano i orquestra  Núm . 9 “Jeunehomme” Kv 271

Xostakòvitx: Concert per a piano i trompeta

Enrique Bagaría, piano

Mireia Farrés, trompeta

Orquestra de Cambra de Viena

Eduardo Portal, director

 

Marc Sogues

Que els concerts del cicIe Ibercamera tinguin habitualment un nivell excel·lent no és cap novetat; el que potser és menys habitual és que hi intervinguin intèrprets de casa nostra, i per això cal celebrar que, en col·laboració amb Catalunya Música i en el marc de la celebració dels 25 anys de l’emissora, el cicle programés un recital amb dos dels tresors del planter musical autòcton: el barceloní Enrique Bagaría i la bagenca Mireia Farrés.

Els joves intèrprets van tenir el suport d’un acompanyament de luxe: l’Orquestra de Cambra de Viena, que va obrir la vetllada amb una inspiradíssima interpretació de l’Eine Kleine Nachtmusik de Mozart i que, conduïa amb mà precisa i segura pel jove director burgalés Eduardo Portal, va oferir una interpretació exquisida.

Bagaría va captivar el públic des de la primera nota. L’intèrpret barceloní va demostrar que és capaç d’oferir un desplegament de virtuosisme pianístic com el Concert núm. 9 de Mozart -el popularment conegut com a Jeunehomme-  donant a cada nota el pes i la mesura justa, i fent-les sonar com si cadascuna hagués estat llargament madurada abans de ser executada. Va aconseguir l’aire de difícil senzillesa tan genuí de la música de Mozart i el seu piano es va amalgamar amb l’orquestra a la perfecció.

Farrés va començar una mica insegura i amb un concert de Neruda que, ben interpretat i tot, inserit entre Mozart i Xostakòvitx, va sonar una mica anodí. Al concert per a piano i trompeta del compositor rus, en canvi, la trompetista va meravellar acompanyant el piano de Bagaría en figures impossibles, treballant amb gran mestria en els diferents plans sonors, i posant-se al servei d’una partitura complexa i immensa – però absolutament fascinant- que va fer que l’audiència acomiadés el recital dempeus.

http://www.youtube.com/watch?v=ZGaTolX-8W4